petek, 12. april 2013

Whatever..whenever...

Sejmi unikatnih izdelkov


...veliko jih je...vsak mesec jih je... in jih bo še več!
...a lot of art fairs are in each month...and each month, there will be some more!

Samo nekaj linkov do malo večjih sejmov v Ljubljani, ki bodo v naslednjih dneh:

14.4....bo FairArt

19. in 20.4....Artmarket

20.4....ARTish


Je to dobro...ali slabo? 
Je fino, da ima kupec večjo izbiro?
Ali lahko zasičenost trga razvrednoti kakovost ponudbe?
Is that good ... or bad?
It's nice that the buyer has more choice?
Can saturation of the market values ​​a quality of the offer?

Kašno je pa vaše mnenje?
What's your opinion?

8 komentarjev:

  1. Zdrava konkurenca je za kupce lahko samo koristna, hkrati pa sili organizatorje k večji kvaliteti organizacije in ponudbe. To je vsaj moje mnenje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se strinjam s teboj Alenka, da več organizatorjev sejmov omogoča tudi uporabnikom stojnic boljše pogoje. Pa je konstantna ponudba res boljša za kupca? Ni bojazni, da postane vse skupaj razvrednoteno, instantno in primerljivo z "kitajčki na tržnici"?

      Izbriši
  2. sejmi so vsekakor dobrodošli, da se ustvarjalci lahko predstavimo javnosti, bojim pa se, da se bo s povečevanjem le-teh, trg zasitil, saj je enih in istih artiklov kar preveč.bojim se, da imaš prav, ko se sprašuješ, da zasičenost lahko razvrednoti kakovost ponudbe. ne vem, moramo nekaj novega pogruntat, da bo izbira bolj pestra, samo kaj? jaz se premalo udeležujem sejmov, vidim pa, da vsaj mojih "hramčkov" ni, ampak je problem v njihovi velikosti in seveda, ne vem, ali so dovolj interesantni za tržišče. mi je pa v veselje to, da delam po naročilu.ustvarjam tudi en tak čisto svoj nakit, pa vseeno ne vem, ali je za ostale "oči" interesanten za nošenje. je pa res, če bom tako "cagava" in se ne bom predstavila, ne bom nikoli vedela, če je moja ponudba zanimiva za trg??
    to je samo moje gledanje. morda ostale razmišljate drugače.
    lp


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja v to smer razmišljam tudi jaz Iris...tudi jaz se bojim da se bodo kupci začeli obnašati kot na "Ponterosi", kjer bo pomembna le cena. Kar se pa tiče tvoje udeležbe na sejmih...tako, kot sama praviš, pod pod noge pa poskusit ;-)

      Izbriši
  3. Hmm.. zanimivo razmišljanje, vendar si vanj vključila res le tri ljubljanske sejme. Že teh v Lj je več, kaj šele ostalih po Sloveniji.
    Za začetek info, če me kdo ne pozna, sodelovala sem na treh: ARTish, FairArt, Cart in bila vabljena še na nekaj drugih, kjer pa nisem sodelovala.
    Po eni strani se mi zdi več kot en sejem oz. organizator za ustvarjalce dobra rešitev. Če želi organizator bolj uveljavljene ustvarjalce, mora ponuditi tudi boljše pogoje (tu ne mislim na nižjo ceno štanta, ampak organizacijo, lokacijo, oglaševanje, komunikacijo, odnos do ustvarjalcev..).
    Ker pa noben sejem nima dovolj prostora za vse in ker vse tudi ne paše na isti sejem, je dobro, da je sejmov več. Tisti manj uveljavljeni tako omogočajo predstavitev tudi začetnikom ali pa tistim, ki se na sejmih pojavljajo prvič.
    Kar pa se tiče obiskovalcev, se po Lj sejmih ponavljajo. Dostikrat se zgodi, da jim razlagamo razlike oz. kaj in kdaj kak sejem je.
    Obiskovalci, ki iščejo njim simpatičnega ustvarjalca, nam tako sledijo po blogih ali FBju in pridejo, kjerkoli že smo. Tistim naključnim, ki gredo na sejem zato, da se malo sprehodijo, je pa tako vseeno, kdo razstavlja / prodaja.
    Sama verjamem, da je trenutno število teh večjih sejmov v Lj še sprejemljivo. Kaj dosti več pa jih res ne rabimo niti kot kupci niti ustvarjalci.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja Sonja, zanalašč nisem naštevala še vseh ostalih velikih in manjših sejemčkov, v in izven Ljubljane...tudi časovno sem se omejila, ker ni bil moj point v spisku sejmov ;-)
      No tudi debata o tem kaj paše na sejem, bi bilo enkrat dobro načeti...ampak to kdaj drugič;-)


      Izbriši
  4. Ja res se je vse skupaj razplamtelo, saj se že vsak tadrugi ukvarja z neko vrsto ročnodelske dejavnosti.Tukaj se začne tudi zgodba o kakovosti, izvirnosti izdelkov in celo o kopijah ali kakorkoli se temu reče. Zagotovo so bolj zanimivi sejmi, kjer organizator izbere sodelujoče glede na izvirnost izdelka.S tem gre ponavadi vštric tudi kvaliteta. A žal so razmere takšne, da ljudje vse bolj gledajo na ceno tudi na tovrstnih sejmih.Mogoče pa sejmi drug drugemu pomagajo biti boljši, drugačni.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tudi meni kvantiteta ni premosorazmerna z kvaliteto Hrandica...to je tisto kar me skrbi :( Ne rečem, da bi bilo potrebno omejiti vsesplošno pojavo ročno spretnih...bilo bi pa potrebno gledat na kvaliteto in izvirnost! In kdo je tisti, ki bi to moral počet? Računat na to, da bodo ustvarjalci moralno odgovorni je čista utopija...še večja pa je da bi to počeli organizatorji :( Torej?!?
    Recimo:
    Če veš da nekdo plete šale iz poceni preje je pri nas bolje, da si tiho (ker če kritiziraš, jih itak dobiš po glavi, da to počneš zato ker se ti krega?!?)...in če si tiho, se poceni šali veselo prodajajo, neglede na to da se bodo kupcu ob prvem pranju obupno razvlekli:(
    Kaj sledi?
    Edina logična posledica...vsak kupec z slabo izkušnjo bo širil informacijo, da so ročno pletene stvari iz štantov zanič...in tako v to slabo reklamo zapadejo tudi tisti, ki pletejo iz kvalitetne volne in so zaradi boljšega osnovnega materiala dražji :(
    Kdo najebe...vsi: kupec, ustvarjalci, posledično organizatorji...in prišel bo spet čas, ko ne bomo imeli kje in komu prodajat tisti, ki nam ne gre samo za zaslužek :(

    OdgovoriIzbriši