četrtek, 10. september 2009

Zakaj ne znam...

Zakaj imam občutek, da bi bilo bolje, če bi svoje znanje in izkušnje podajala naprej zastonj?
Kamorkoli pogledam, kar koli iščem...vse lahko dobim proti plačilu.
En kup tutorialov je (recimo za Fimo), ki so brezplačni...ampak so enostavni, 100x videni in 100x narejeni. Stvari, ki me zanimajo, ki mi pritegnejo pozornost pa so po defoltu plačljive.
Ker nisem tip "poslušnega učenca" (do sedaj še nobenemu tutorialu nisem 100% sledila in naredila točno tako, kot je prikazano), sem prišla do zaključka, da je investicija v to smer zame potrata časa in denarja. Moja trmasta žilca mi ne dovoli delat tako kot drugi kažejo. Zato velikokrat zgubljam čas in energijo saj odkrivam toplo vodo, ampak v tem očitno najdem nekaj zase in se na lastnih napakah učim.
In kaj me moti?
Ja to, da imam slabo vest ker sem se odločila da svojemu znanju in izkušnjam postavim ceno. Ob odzivu okolice, pa enostavno ne zmorem vztrajat in vse gledati le skozi denar.
Recimo za ogrlico, ki sem jo delala kar nekaj debelih ur, jo brusila in parkrat pekla, lakirala...in ko mi bodoča lastnica izusti:"Toliko?!", bi se najraje pogreznila v zemljo. Namesto, da bi enostavno odgovorila:"Toliko!", začnem mencat in utemeljevat ceno 15-ih€!?!
Hkrati, pa po netu gledam narejen nakit, za katerega vem koliko časa je glede na kvaliteto izdelave, nekdo porabil, pa je njegova cena 35€?!?
Tudi, ko mi znanka začne cmokat, kako rada bi šla na mojo delavnico, pa je v finančni krizi, ji pač rečem da bo že dala ko bo imela in seveda potem na to pozabim. Verjetno ker tudi sama vem kako je ko bi nekaj imel, pa ni cekinov, da bi si lahko privoščil.
Taista znanka, bi lahko bila zobarca in če bi ji jest pocmokala, da nimam , mi sigurno nebi rekla:"Boš že dala, ko boš imela."
Kje je tukaj logika?
Zakaj je znanje pri nas tako malo vredno?
Zakaj ga ne znam cenit niti sama?!?
Recimo Elise Winters, je priznana Fimo umetnica, z posebnim slogom in meni zelo všečnimi izdelki. Ampak o načinu izdelave njenih izdelkov, kljub številnim delavnicam ki jih je imela...enostavno ni podatkov. Je sicer splošen opis o akrilnih barvah in kombiniranju z Fimom...ampak o kakem tutorialu, točnih navodilih kaj za vraga je v njenih zapestnicah, pa ne duha ne sluha. Našla sem celo par prispevkov na temo: "Sem bila na njeni delavnici, ženska je fantastična!", zraven pa je pripeta slika izdelka iz delavnice.
Itak bi tutorial samo pogledala in potem delala po svoje...ampak mi bi bilo prišparano en kup Fima, ki je končal kot osnova za bunkice (ker za kaj drugega ni bil več uporaben(: )
Pa ne me narobe razumet, sebe in svojega znanja niti ne skušam primerjat...ne znam niti toliko, da bi lahko bila podplat njenega čevlja!...ampak so avtorske pravice v tujini očitno poštimane.
Pri nas, pa je nekaj samoumevnega, da vsako poceni pridobljeno znanje čimhitreje posreduješ naprej. Če so delavnice res drage, mogoče premisliš. Mogoče.
Tudi dobesedno kopiranje izdelkov je pri nas nekaj vsakdanjega in normalnega. Zakaj? Kje je point, delat točno tako kot je že nekdo drug? Narest točno tak izdelek, kot ga ima nekdo drug? Kje je tukaj ustvarjalnost? Izvirnost?


Matr sm "globoka dons" :P...morala sem dat ven...najbrž mi bo zdaj lažje:P

30 komentarjev:

  1. Lažje ti bo, ko boš začela cenit, kar znaš in se ti bo zdelo samoumevno, da za prenašanje znanja računaš. Saj kako malenkost lahko še vedno ob kavi poveš al pa pokažeš :), večurne delavnice pa le še naprej računaj. Ker si to zaslužiš.
    Pa kak NE se tudi lahko naučiš rečt. Gre vsakič, ko ga izgovoriš na glas, lažje :) Če drugim ni nerodno rečt "drugič", naj tudi tebi ne bo nerodno rečt "ne". "Prijateljev", ki bi vedno rekli "drugič" ne potrebuješ. Najbolj čudno mi pa je, ko kdo kar vnaprej pričakuje, da se ti bo zdelo OK; ko niti vprašajo ne, kaj šele, da bi se kdo spomnil na besedico prosim, bi lahko...
    Dobesedno kopiranje? Huh, sem najprej pomislila, če sem te jaz kdaj kopirala, pa upam, da ne :) Se mi zdi, da imava preveč različen okus. Ampak ni prav, se strinjam.
    Cen svojim izdelkom pa tako ali tako ne znam postavljat :)))))))
    Viš, nisi edina s križi :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Saj vem kaj te je spodbudilo k temu pisanju ... in se ne čudim tvojemu izlivu ... ampak eni so pač taki ... boh jim pomagej ...
    Drgač pa ti kar samozavestno zaračunaj za to kar narediš ... tako delavnico kot izdelek ... taka je moja cena ... če hočeš vzemi, če nočeš pusti ... Če sama ne boš cenila svojega dela in svojih izdelkov in jim boš zniževala ceno, kako naj to ceni druga stran, če te vidi vso nesigurno in majavo, ko prodajaš svoje znanje in izdelke ... Imam še en nasvet na to temo, ki pa ravno ni za vsa ušesa ... ;oP ... zato mogoče kdaj drugič ob drugi priliki ...

    OdgovoriIzbriši
  3. Sonja...ja, ko bom znala rečt"Ne." in ob tem ne bom imela občutka krivda, bo pa po moje treba državen praznik uvest (tuki je un k zavija z očmi):P Ne za kopiranje nisem mela tebi v glavi...trola, sej veš da jest ne delam roza :P

    Čarobna hišica...ma ja, sej sm velka, pa močna, pa samozavestna, pa trmasta...na zunaj. Še zmeri me pa zna glodat un glup feeling, k nisi čist zihr. Najbolj hecno mi je, da mi ni problem zagovarjat in utemeljevat ceno za tuje izdelke, za moje pa...ja, to pa ne gre in ne gre(bemti mast:P).

    OdgovoriIzbriši
  4. Lej, saj nisem rekla, da ti ni treba met občutka krivde... samo NE se navadi rečt, pa ceno postavit :)))) Občutek krivde bo minil, če prej ne, ko boš kak račun s tem pokrila :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sonja...ja,vem...sem račune že pokrivala, pa upam da bom še...ampak...
    Nč, bom od zdej naprej skoz ponavljala: "Ne" Enkrat bom že prav bleknla:))))

    OdgovoriIzbriši
  6. Klavdija sama moraš!!!!! določit koliko je vredno tvoje znanje in tvoji izdelki. Ker to je vrednost. Mislim, saj veš kaj hočem rečt. Pa tisto, kar Sonja pravi tudi , NE je važna beseda!!!!, ki je pa tudi jaz ne znam rečt, če ne gre zame. Takrat pa znam in vem :Ne Alenka to pa ti ne moreš kupit,ne Alenka to je pa predrago in tako naprej. Drugače je pa vedno :Ja ja sej bo že, pa sej boš drugič, pa sej ni važno, sej ni nč tazga, ane in podobno. Men se zdi, da sva preveč podobne, škrte do sebe, za druge pa vse od sebe daš. To te bo z menoj vred še pošteno teplo v življenju. Vidiš teorijo obvladava, ampak praksa.??? Drugače pa saj poznaš pregovor:Dobrota je sirota. Drži 100%- sem že x -krat občutla, pa me še ni izučilo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Popolnoma normalno se mi zdi, da svojemu znanju postaviš ceno. Taka je pač cena delavnice in če kdo stiska, menca in cinca, naj to počne pred vrati delavnce, ker notri so taki, ki jim je cena drugotnega pomena, na prvem mestu je novo znanje in kot rezultat tega, krasni izdelki.
    Od zdaj naprej, pa svoje izdelke zagovarjaj samo z; ja, toliko in pika.

    OdgovoriIzbriši
  8. Klavdija, te povsem razumem. Vse, kar so ti povedale Sonja, Čarobna hišica, Alenka in Sanza drži kot pribito! Sem pa sama tudi takšna, da ne znam računati in postaviti cene svojemu delu. Sem ravno zadnjič imela primer, ko sem delala čestitko, v velikosti 20 x 20 cm v quilling tehniki. Ko me je naročnica vprašala za ceno, sem z gromozanskim cmokov v grlu izdavila:" 5 evrov... " in takoj začela opravičevati ceno z razlago, koliko dela je v tem zvijanju in lepljenju.... Mislim, na koncu je bilo meni nerodno, da sem sploh povedala ceno... Me pa grozno moti to, da se naročniki prej nikoli ne pozanimajo, koliko bo kakšen izdelek zaračunan, potem pa imam vedno občutek, da je predrago...
    Ok, sedaj sem malo zašla, ampak ti bom povedala še tole: tvoji izdelki so megastični, tvoje znanje je vredno zelo veliko in prosim, da se tega zavedaš in to tudi ceniš!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ma ja, jaz ne vem a je to v slovenski kulturi al kaj...to, da si skromen in se ne upaš cenit (ker potem si hitro seveda arogantnež, napuhnjenec,ipd), po drugi strani pa bog ne daj v kaj investirat, če to lahko brezplačno "izžameš".
    Jest se tu tud še učim...
    1. kot je rekla Sonja, reči NE. Čeprav je kratka beseda, gre blazno težko z jezika. Saj misliš s tem kako boš drugega "prizadel",ne boš jim ugajal, imaš občutek krivde,... Pa tudi opravičevat se ti ni treba skoz neki...
    2. Cenit sebe in si postavit ceno. Se spomnim, ko sem štartala na artmarketu in ko sem postavljala cene izdelkom...najraje bi jih kar zastonj dajala,sam da mi jih ne bi bilo treba ovrednotiti... in ko sem seveda nastavla cene, so bili odzivi zelo različni..enim se zdi totalna neumnost dat 10€ za kamen na platnu, hkrati pa jih zanima podrobna izdelava?!... drugemu, ki pa vidi v njem nekaj več (kar tudi je!!) bi dal pa zanj tudi 50€ ali več. Torej?! Jaz vem, če je meni neka stvar všeč...jo bom kupila...ne glede na to, koliko stane ali da si jo lahko sama izdelam ali da jo je naredila "prijateljica". Isto je z udeležbo na delavnici. Če ceniš delo mentorja in vidiš vrednost v dobljenem znanju in druženju isto mislečih boš plačal, če ne, bodi samouk in ne računaj na brezplačne nasvete oz. si snemi brezplačne tuturije 3. po naravi sem gobčna in tako nehote brez problema razdajam svoje znanje vsevprek...seveda brezplačno...Pa se potem zamislim, ja jebela...jest sem pa za to odštela ne vem koliko €, da sem to osvojila... Tu se trudim delat malo ločnice komu kok podrobno, a me še vedno spremlja neznani občutek krivde...zakaj že?!
    4. glede na to, da je ustvarjanje del tvojega preživetja (beri da si iz tega plačuješ kar nekaj položnic) moraš bit malo bolj podjetna (četudi nisi tak po naravi) in se moraš večkrat postavit v vlogo "zobarce".
    5. Ker že leta ogromno srfam po spletnih straneh, prelistavam revije, knjige (kupljene:)), bila na delavnicah,.. sem tudi jaz že nehote kaj prekopirala, saj se mi je vsedlo v podzavest...Samo, se mi vseeno zdi, da je le nekaj mene v teh morebitnih kopijah.
    6. Do ene mere, mi je v cast, da te nekdo, ki bi rad ustvarjal pa nima (trenutne) inspiracije povzema, ni pa fajn občutek, da gledaš "svoje" izdelke vse v prek...Tu še ne vem kako se odzvat...
    7. če se hoče cenkat za ceno(kot v tvojem primeru) zame ne ceni tvojega dela, niti si toliko ne želi izdelka...Naj gre raje h "kitajcu" ti pa ostani taf in se ceni sama. "Ja, 15€ in še to samo za tebe, drugače bi bila 35€":)
    8. Uči se na lastnih napakah, ki jih seveda ne ponavljaš
    9. Loči med hobby ustvarjalci (tistimi, ki jim želiš spodbuditi kreativnost) in tistimi, ki na tvoj račun potem živijo
    10.Življenje je lepo, tvoji izdelki so fenomenalni,saj so narejeni izvirno in z ljubeznijo, z njimi osrečiš marsikatero bitje, plačaš marsikatero položnico, si zgled mnogim, ko se tebi še sanja ne in se družiš z ljudmi, ki ti ne izčrpavajo energijo in tlačijo samozavest...

    Uf, mal me je poneslo.. k da se nisva vidle že celo večnost...

    OdgovoriIzbriši
  10. Alenka...ja, vem kako je z to besedico NE...več ali manj jo uporabljam na podoben način kot ti...mogoče jo še, kadar koga drugega zagovarjam...pol je pa počas to, to. O doboti znam tud jest napamet vse, z slabim koncem vred...ampak hvala unmutamgor, je bilo slabih zaenkrat bolj malo...tko, da se mi še vedno "splača" bit dobra.

    Sanza...maš prav in se strinjam s teboj, ampak če me jutri prosiš, da bi prišla samo pogledat na delavnico...mi vrjemi, da ne bom znala rečt:"Če plačaš lahko."...boh mi pomhi (tuki je spet un k z očmi zavija)

    Marija-Marička...točn tko, nerodn mi je bolj kot unemu ki se cenka pri tako nizki ceni za unikaten izdelek...in ja, delam na tem da se bom enkrat cenila, do takrat si bom pa mal samozavesti nekje kupla (pr mesarju sm že sprašvala, pa je nimajo:P)

    Petra...lepo da si se oglasila, k se res že tolk časa nisva vidle :)))))
    Sem šla po točkah...pa ti tud po točkah odgovarjam-se pa strinjam že na začetku, slovenceljni smo res mal čudni...ampak je to po mojem že v naši vzgoji,me pa veseli, da se bova skupi učiva (kdo vedno prou pride pri plonkanju:P)
    1.Vse jasno v teoriji...prakso mam nezadostno!
    2.Da bi le vsi tako razmišljali...žal pa v reali ni tko
    3.No evo, a viš...tko kt pr men...vse zgobcam, vse razdam...pol pa še naglas jamram (men res ni pomoči:P)
    4. Ja vem...ampak mam spet teorijo 5, prakso pa 1
    5.Kopija, je le takrat kadar je 100% kopija(barva, material, oblika, ...)...in lepo te prosm, ne ti men o kopijah...k jih boš začela delat, se šele oglaši:P
    6.Ja sej to me moti, ko gledaš "svoje" izdelke pri drugih...če je moj izdelek inspiracija, se mi pravzaprav dobr zdi...ampak tko kot je blo takrat pri ploščicah, mi gre pa na bruhanje
    7.Maš prou...pr tvojih tičih, bi takoj tko rekla...pri lastnih izdelkih me pa zmanjka predno usta odprem
    8.Šment...napak kolikor češ, še več pa njihovih repriz (sem res blontna k kura...grrrr)
    9.Ja, sej...kako že? Ajde vsi na čele napisat, da mi bo lažje.
    10....iz srca ti hvala!...tud jest se rada družim z ljudmi, ki mi ne pijejo energijo in me ne tlačjo...upam, da se v moji družbi tud drugi tako počutijo.

    Evo zdej grem pa spat...lažja in v boljši koži. Hvala punce!

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Klavdija!
    Vredna si vsakega centa! :) Bi šla na vsako tvojo delavnico, če bi imela čas in ti rečem, da je cena prav ugodna. Našla si nekaj kar te veseli delat in si ODLIČNA!!! v tem, zakaj torej ne bi služila svojega kruha na ta način. Na žalost je v Sloveniji ročno delo zelo podcenjeno, zato pa dobivaš take odzive. Da se izogneš temu, povej ceno že takoj v štartu, da ne zgubljaš časa in energije z izdelavo, na koncu te je pa sram, da si postavila tako ceno. Daj poglej na Etsy in si odpri štacunco, tam kupci veliko bolj cenijo ročno delo. Glede na tvoje izdelke, boš ziher imela dober promet.

    OdgovoriIzbriši
  12. NatashaMay...o ti bouhec, kolk lepo si napisal-hvala ti za lepe misli!, ampak kot si napisala-pri nas res ne znamo cenit unikatnih del (razn, če jih ne kupimo zgolj samo zaradi prestiža-recmo Kogoja)
    Me je pa šokiralo, da si me kr na Etsy poslala!...pa ti si nora!, k nisi orng pogledala kake lepote tam prodajajo?!...dej ga srat no, veš kolk vode mora še pretečt, da bom vsaj prbližn tolk dobra, da se bom tja upala

    OdgovoriIzbriši
  13. Ti si tud ena kokoš.. poglej še kaj drugega kot prvo stran Etsy-ja :)) tam so tudi take reči, ki so pod tvojim nivojem. Je pa res, da niso vsi uspešni pri prodajanju.. pravzaprav sem pred kratkim na enem blogu brala zeloooo dober zapis, zakaj se na Etsyju splača bit. Je še mene avtorica skoraj prepričala, da bi se šla prijavit :) Pa mi na srečo časa manjka :)
    Grem iskat link, pa ti ga pripopnem.. pol te pa družno sekiramo, da boš odprla :P :P :)))))

    OdgovoriIzbriši
  14. Evo, pisanje o tem, zakaj se splača imet Etsy :) Je pa nasploh blog kar luštno branje.
    http://madeinlowell.blogspot.com/2009/04/why-have-etsy-shop.html

    OdgovoriIzbriši
  15. Sonja...ja, sej vem da sm no-me ne rabš skoz opominjat:P:)))
    ...bemu, ženska je res napisala tolk pozitivnih stvari, da me je zamikal...mam pa seveda par pomislekov:
    -kako to nardim, mi ni čist nč jasn-predno mi bo mi bodo pa zihr "jajc" zmanjkal
    -moja angleščina je...ojoj-beri:bolj na nivoju piši kao što govoriš
    -in še zmeri ne najdem stvari pod mojim nivojem(tud na 45 strani ne?!?)tko, da nisem čist prepričana, da sm za tja

    ...a je katera slovenska blogarka na Etsy-ju?...žih zvem ktera?...pa kake so njene izkušnje?

    OdgovoriIzbriši
  16. aja, pa na blogu od Vixi je tudi kar nekaj nasvetov.. samo mal je treba polistat nazaj

    OdgovoriIzbriši
  17. Sonja...sej res točno...hvala...grem njej težit za info:P

    OdgovoriIzbriši
  18. Boga Vixi... pa ne me zatožit, da sem te jaz poslala :)))))

    OdgovoriIzbriši
  19. No, pravkar sem prišla iz Celja, kjer sem se ogromno naučila. Klavdija, za pet ur tvoje potrpežljivosti, nasvetov, popravljanja, dobre volje (in še kaj)je cena več kot ugodna (samo, pusti jo še nekaj časa takšno :). Super učiteljica si!
    Res je, kar so napisale že nekatere predhodnice, da velikokrat ne znamo/jo ceniti unikatnega dela. In potem je seveda vsak euro, ki ga dajo, preveč.

    OdgovoriIzbriši
  20. Tko kot pravijo vse ,vredna si svojega denarja in prosim da se ne podcenjuješ in nimaš met za kej slabe vesti.Na tem ljubem svetu pa živijo takšni in drugačni ljudje.Po eni strani pa hvalabogu,kaj pa bi blo ,če bi vsi bli enaki.Jest za sebe vem da bom še obiskala kakšno tvojo delavnico,bomo pa prerazporedili dine:)

    OdgovoriIzbriši
  21. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  22. Ojoj, ups...sej sm vedla da ga bom pobiksala...mah ja no, bom drugič samo PS dopisala:P

    Helena...o hvala!...me veseli da si se mela lepo in da si se kaj naučila...no ja, res smo ble 5 ur skupaj, samo so ble vmes čvek-čik pauze, pa čas za potolažit ta krulečega v želodcih...tko, da suma-sumarum sama delavnica lih ni bla tako dolga:)...cene ne mislim spreminjat prav kmalu, tko da upam da se še kdaj vidimo.
    Bi te pa prosila, da poslikaš svoj čudovit obesek, ki si ga nardila...bi rada pokazala tud drugim, da ste super učenke tud na Celjskem koncu!

    Namo...ja vse vem in se strinjam...upam, pa da bom enkrat zanala vse kar v teoriji vem, narest tud v praksi:)

    OdgovoriIzbriši
  23. Klavdija, eno je, če se z delavnicami in unikatnimi izdelki ukvarjaš profesionalno, eno pa je, če si popoln amater.
    Jaz npr. ne bi niti pomislila, da bi za kakšen prikaz ali delavnico karkoli zaračunala ali karkoli zahtevala v povračilo. Meni je v veselje, da lahko svoje znanje delim tudi z drugimi.

    Je pa res, da če bi izbrala bolj profesionalno pot, te delavnice ne bi bile več zastonj :)

    Nekje moraš narediti mejo med hobijem in preživljanjem :)

    OdgovoriIzbriši
  24. No, še nekaj sem hotela dodat.

    Večino, kar znam, je mogoče najti na netu, pri skoraj vsaki stvari pa je še delček mene, kako se kaj drži v roki, koliko vode, katera radirka, katera blazinica, katera špaga ... vsega se ne da najti, je zraven veliko osebne note.

    Samo nekaj, kar sem se jaz vsaj v osnovi naučila na netu ali od koga drugega, ne bi mogla prodajati naprej.

    Moje mnenje :)

    Tebi pa želim polne delavnice in še naprej toliko kreativnosti :)

    OdgovoriIzbriši
  25. BojaMoja...lepo, da si podala tudi svoje razmišljanje, s katerim se v večini strinjam...le tolele mi je skregano z mojo logiko:"Samo nekaj, kar sem se jaz vsaj v osnovi naučila na netu ali od koga drugega..."
    Vsi smo se vseh osnov naučil od nekoga drugega (vrtec, šola, učitlji, knjige, revije, net, izkušnje drugih, razni seminarji, delavnice)...
    Ampak vsak vrtec, šola...in seminar imajo svojo ceno.

    OdgovoriIzbriši
  26. Veš kaj draga moja,če je komu tvoja delavnica predraga (kar je seveda nesmisel),naj pa doma čepi,pa če mu je tvoj nakit predrag ga pač ne bo nosil,naj si ga kupi drugje.Sigurna sem ,da nas bo še vedno ostalo dosti ,ki bomo tvoje znanje cenili in nam ne bo škoda ali pa predrago dat tistih nekaj cekinov.

    OdgovoriIzbriši
  27. Lili...hvala...sem jih pa ravno dons že slišala na račun moje cene...
    Bo enkrat boljš...sej bo, itak je pa to življenska šola. Mam to srečo, da skupi z sošolko Petro hodva na ista predavanja...bom od nje plonkala, če kej ne bom znala:P

    OdgovoriIzbriši
  28. Vixi bere, vixi vse vidi Sonja }:-) in vixi se z vsem zgoraj napisanim, jasno, fejst strinja :)

    OdgovoriIzbriši
  29. Vixi...oko sokolovo, te še nisem uspela nadlegovat-še prideš na vrsto...se strinjam tud jest, ampak teorija je eno-praksa pa drugo, vsaj pri meni...:P

    OdgovoriIzbriši