torek, 2. februar 2010

Disertacija fotografiranja bele...ali po domače u 3 p...m...

Ha, pa sem našla še en izziv v spodnjem izzivu (mislim na tolele prejšnjo mojo objavo:http://klavdijainsvetnjeneustvarjalnosti.blogspot.com/2010/01/izziv.html )
Ker premorem le starega trotla, ki ima oznako Sony DSC-P72...(ja vem, ampak dokler dela bo pač služil...ko ga bom zabrisala ob tla, bom pa novega nabavla :P)...ki mi je do sedaj delal dokaj realne fotke, sem se vsa optimistična spravila fotkat. Namreč hotela sem poslikat belo tako, da je na fotki res bela...ja itak.
Naštimam objekt prvo na okno v senci, na naravno svetlobo z nastavitvijo na auto in dobim tolele...grrrr

To vsekakor ni bela...in čekiram kuga za ene ikonce imam pod opcijo program...pa najdem snežaka (dons sm ga prvič vidla-tolk o mojem profesionalnem ukvarjanju z fotičem :P)














In na istem mestu škljocnem še enkrat:
Seveda tud to ni bela...itak, ne more bit vse simpl k pasulj...grrr
Pa probam še s flešem...

Pa tud to ni čist uredu-predvsem me moti preosvetljenost robov na gumbih...pa se spomnm, da so mi z mojim trotlom ponavadi najlepše slike ratale na sončku.
In ker ga dons v Ljubljani celo imamo, sem se preselila na sončno okensko polico.













Seveda je bil fotič še na snežaku, zato je talele še najbolj podobna realnemu stanju telele bleščičaste "smrečice". Malo potegne bolj na rumeno,kar mi je še vedno boljše kot da vleče na modro.
Ker pa sem hotela vedeti kaka je razlika in pa kaj zazna moj trotl pod auto, sem škljocnila še enkrat...



in ugotovila da ja, snežak je zakon :P


   












Torej, da vam olajšam...poiščite v svojih aparatih snežaka, tako se še najbolj približate beli...če pa sliko še malo obdelate (jest sem jo samo še malo osvetlila v Picasu) pa dobite tolele...kar je najboljši približek, ki ga zmorem stisniti iz mojega trotla...žal, je pa slika daleč od Bele beline.

Me pa zanimajo tudi vaše izkušnje pri fotkanju, upam da jih boste napisale (pa prosim, da opišete po kmečko, brez kakih sofisticiranih izrazov :P, da bom vedla o čem sploh pišete :))))

Meni je izziv Bela belina čedalje večji izziv, saj vsak dan najdem kaj kar me spravlja ob živce. Včeraj sm se igrala z belim napisom na belo podlago, dons pa z fotkanjem...me prav zanima kaj bo jutr...hahaha...

10 komentarjev:

  1. Tvoja bela belina je super ratala. Meni dela pri fotkanju največ problemov svetloba in zato najraje slikam na sončku (kadar je), če ga pa ni so pa slike bolj boge. Pa makro uporabljam, ki prav super poudari detajle.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tiara...talele bela belina sicer ni za izziv (delam prispevek za Unikat)je, pa prav fajn pasala u koncept:P...se pa strinjam da je naravna svetloba (tud oblačno je bolje kot luč)tanajboljfajna...nimam tolk problema z belo, kadar je kaka druga barva zravn, ampak bela na belo je pa groza. Sej na izzivu se nam boš pa pridružla ne?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ohhhhhhhh,kuga me še čaka????

    OdgovoriIzbriši
  4. Bela belina,aaaaaNisem vedela , da je tak problem to poslikat.Pa sploh ne vem , če mam snežaka na fotkiču.Hudiča, a če ni snežaka ne bo fotk moje beline:):):)
    Jaz najrajši slikam na balkonu, če je sonček je idealno. Vedno potem sliko porihtam v Microsoft office picture manager in običajno tam kliknem na tisto Avto correct. Včasih se vse pokvari ,ampak običajno barve zažarijo in je vse prav lepo.Toliko moje silne znanosti:):)

    OdgovoriIzbriši
  5. Lili...:))))...sej bo, sej bo :P

    Alenka...ja sej tud jest nism, dokler dons nisem probala in vidla kolk je ura :))) Pomoje ga maš, oz imaš kako opcijo za slikanje v snegu (moj aparat je res tak trotl za trotle, zato ma v meniju same slikce, je kot slikanca narjen :)))) :P)

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj, ta belina tudi meni povzroča težave :) Do zdaj sem ugotovila, da mi slike najlepše uspejo, če imam fotkiča nastavljenega na snežaka ali pa na belino pri žarnici (narisana je na meniju :)). Za umetno svetlobo uporabim osvetljavo z žarnico cool white. Potem pa še obdelam fotko v Paint Shop Pro-ju, Photoshopu in če je potrebno še preizkusim v Picasi.
    Včasih mi bolj, včasih manj uspe :)

    OdgovoriIzbriši
  7. čeprav te je tale bela zezala v nulo, je na zadnji sliki kar dobro vidna, haha, sicer se ba ni bati, da tebi kaj ne bi ratalo!!!
    ideja je pa super!

    OdgovoriIzbriši
  8. Helena...se mi je zdel, da nimam sam jest problemov...ampak tebi uspeva, saj na tvojih fotkah je ponavadi bela res bela...se nam boš pridružila na izzivu?

    Iris...hvala, se na izziv že kej prpravljaš?

    OdgovoriIzbriši
  9. No, to sem mislila že včeraj pokomentirat, pa me je potem odneslo v razmišljanje o belini in potem v sanje. Zdaj pa sem videla tvoj komentar in sem se spomnila, kaj je bil moj včerajšnji namen. Kot prvo, pošteno sem se narežala ob tem tvojem opisovanju težav s slikanjem. Sicer se nisem ukvarjala še z belino (in zato se moram nujno spopast s tvojim izzivom, ker belina je sama na sebi meni izziv) ampak imam težave z barvami na fotografijah velikokrat. Res je, da ponavadi ni to toliko pomembno, razen kadar gre za kakšen barvni izziv, potem pa je moja čestitka vse kaj druga kot pa taka kot bi morala bit. Se pa zgodi tudi obratno, da na posnetku celo bolj ustrezajo barve kot v resnici, ha ha. Problem je predvsem, kadar se slika pri luči, te je tako kaj rumeno. Tole s snežakom pa še nisem probala, ga sploh imam? Ponavadi uporabljam tisti tulipanček. Žal ti ne morem dat nobenih nasvetov. Jaz pač delam posnetke vedno znova in znova dokler nisem zadovoljna in jih potem še malenkost obdelam v enem izmed programov. Sčasoma mi že uspeva, da je vedno manj ponovitev. Za bele izdelke pa ti povem, ko se lotim izziva in nato slikanja. Že zdaj mi je jasno, da se bom zezala isto kot ti.

    Kakorkoli prav zanimivo je bilo pogledati to tvojo galerijo beline.

    OdgovoriIzbriši
  10. Vladuška...me veseli, da te je moje fotkanje spraulo u smeh...tiste ki me poznajo vejo kolk enih lepih in sočnih sem ob tem izustila :P
    Sem pa tudi jest zvesta uporabnica tulipana in od sedaj naprej vem zakaj mam snežaka...mam pa še luno, pa ene palme(boh si ga vedi kuga bi blo to)pa eno faco...skratka tko kot pravim meni na mojmu je k slikanca (sam da jest buča nikol ne berem navodil in ne vem kuga kera slikca pomen)...ampak se pustim presenetit...izzivov mam namen še nekaj izvest, pa ni hudič da pri kerem ne bom še kako slikico iz menija ponucala:)))
    Kar se pa učinka luči in fleša tiče me je pa že izučilo...tko, da slikam samo še pri dnevni svetlobi (kar je zdaj pozimi živ obup).
    Se pa veselim, da se nam boš pridružila in tud na tvoj izdelek komaj čakam (sej datum je samo okviren veš, slikco lohka napopaš prej :D)

    OdgovoriIzbriši